Ukupno 35 gradova i opština dobija projektno-tehničku dokumentaciju za podstandardna romska naselja

Budući da je opšti cilj projekta održivo unapređenje socijalne inkluzije Romkinja i Roma kroz dalje ulaganje u održive oblike stanovanja, veću dostupnost obrazovnog sistema romskoj deci i jačanje nacionalnih mehanizama inkluzije Romkinja i Roma na lokalnom nivou, projekat nastavlja intenzivnu saradnju sa lokalnim samoupravama u Srbiji. Pored 14 lokalnih samouprava koje su odabrane u prvom krugu, projekat će raditi sa još dvadeset i jednim gradom i opštinom na pripremi urbanističke i tehničke dokumentacije, pripremi projekata i unapređenju lokalnih mehanizama za inkluziju u cilju održivog unapređenja uslova stanovanja Roma.  

Na predlog projektnog tima, odluku o izboru dodatnih gradova i opština sa kojima će projekat raditi doneo je Upravni odbor, koji, pored ostalih, čine predstavnici Ministarstva finansija, Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (ugovorno telo projekta), Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Kancelarija za ljudska i manjinska prava (glavne korisničke institucije projekta). 

Odluka je donesena na osnovu ocene stanja u podstandardnim romskim naseljima i spremnosti lokalnih samouprava (korisnici projekta) da u skladu sa lokalnim strategijama aktivno sprovode mere za inkluziju Roma, uključujući i one mere koje se odnose na unapređenje uslova života u ovim naseljima. Budući da je projekat usmeren na direktnu podršku gradovima i opštinama sa ciljem unapređenja uslova stanovanja, infrastrukturne opremljenosti u podstandardnim romskim naseljima i socijalne inkluzije Romkinja i Roma, prema planu aktivnosti, projektni tim, angažovan od strane konzorcijuma koji predvodi KPMG d.o.o. Beograd, razviće neophodnu plansku i tehničku dokumentaciju za unapređenje uslova stanovanja u podstandardnim romskim naseljima u Srbiji.

Podrška koju će gradovi i opštine dobiti odvijaće se na nekoliko nivoa i u različitim oblastima.

Kroz saradnju sa predstavnicima lokalnih samouprava i mobilnim timovima radiće se na prikupljanju podataka o podstandardnim romskim naseljima. Prikupljeni podaci koristiće se u svrhu ažuriranja nacionalne GIS baze podataka o podstandardnim romskim naseljima, koja predstavlja neophodan preduslov za donošenje investiciono-akcionih odluka od strane resornog ministarstva u pravcu unapređenja položaja romske zajednice u Srbiji.

Druga oblast saradnje ogledaće se u angažovanju projektnog tima na izradi urbanističke i tehničke dokumentacije neophodne za unapređenje uslova stanovanja, bilo kroz unapređenje podstandardnih romskih naselja ili izgradnju stambenih i pratećih sadržaja na novim lokacijama. Na taj način će biti pružena podrška inkluziji Romkinja i Roma u lokalnim samoupravama.

Treći nivo saradnje sa lokalnim vlastima podrazumevaće podršku lokalnim samoupravama u pripremi projekata za konkurisanje za sredstva u okviru IPA fondova i različite tipove obuka, razmene iskustava i predstavljanje dobrih međunarodnih i lokalnih iskustava i praksi. Konačno, projektni tim će kroz mentorski rad i obuke namenjene mobilnim timovima i zaposlenima u upravi doprineti unapređenju rada lokalnih mehanizama za inkluziju Roma.

Lokalne samouprave kojima će projekat pružati podršku su: Ada, Apatin, Aranđelovac, Bačka Palanka, Beočin, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Čoka, Kanjiža, Kikinda, Kostolac, Kraljevo, Lebane, Leskovac, Loznica, Negotin, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Odžaci, Paraćin, Pirot, Smederevo, Smederevska Palanka, Sombor, Sremska Mitrovica, Subotica, Svilajnac, Šabac, Trstenik, Vlasotince, Vranje, Vrnjačka Banja i Vršac.  

Last updated: 26. April 2024. 13:43